Koppijn van Noord-Korea

Nampo Noord-Korea

Zestig jaar na de wapenstilstand leek het onlangs opnieuw mis te gaan tussen Noord- en Zuid-Korea. Maar na weken van wapengekletter praten de twee Korea’s weer. Wat is er aan de hand op het geplaagde schiereiland? En wat betekent dat voor de rest van de wereld?

Waarschijnlijk kreeg de straatarme plattelandsbevolking van Noord-Korea op 28 maart van dit jaar de schrik van haar leven. Hoog in de lucht vlogen twee vreemd gevormde, gitzwarte vliegtuigen. Het waren Amerikaanse B2-stealth-bommenwerpers. Hypermodern, onzichtbaar voor radar en in staat om kernbommen af te werpen.

Enkele weken eerder, op 12 februari, voerde Noord-Korea een ondergrondse kernproef uit. Sindsdien uitte het land agressieve taal tegen Zuid-Korea en de VS. Even leek oorlog heel dichtbij.

Maar de dreiging verdween even plotseling als hij gekomen was. De staatsmedia berichten nu dat Pyongyang zelfs bereid is om ‘de nucleaire kwestie vreedzaam op te lossen.’ Maar niemand wil nog met Noord-Korea praten. Wat speelt er allemaal in het ingewikkelde geopolitieke krachtenveld rond het Koreaanse schiereiland?

Dit is het begin van het eerste artikel uit ‘Dossier Korea’, te vinden in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.

Tekst: Maarten Muns

Beeld: EPA/ANP

facebooktwittermailfacebooktwittermail
Categorie: Artikelen | Reacties: 1 Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Een goed geschreven artikel. Anderzijds mis ik in het artikel recente ontwikkelingen in Noord-Korea sinds het aantreden van Kim Yong-un. Tekenen van toenemende openheid en ontwikkelingen in Pyongyang, die o.a. zichtbaar wordt in de sterke toename van Youtube-filmpjes. Enkele steekwoorden: Kaeson Youth Park, de Pyongyang International Trade Fair en de Moranbong Band. Uiteraard is Pyongyang de stad van de elite en legertop, maar laten de positieve ontwikkelingen uitvloeien naar het achterland. Kim Yong-un treedt veel meer dan vader en grootvader op in het openbaar en uit handelingen blijkt zijn genoten opleiding in het westen.