Top secret: de aarde is plat

KIJK-redactie

16-03-2016 13:00:32

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. Hoe ontstaan die verhalen en wat is ervan waar? Deze keer: waarom we niet mogen weten dat we op een schijfvormige planeet leven.

Het jaar 2016 is complottechnisch uitstekend begonnen. Ene TigerDan925 ontketent een heuse internetrel door een filmpje op YouTube te zetten waarin hij ontkent dat de aarde plat is. Nogal vreemd, want hij behoorde tot de club Flat Earth Society. Maar nu zet hij de leden daarvan ineens te kijk en maakt ze zelfs uit voor leugenaars. Die zijn daar niet blij mee: in de duizend-plus commentaren onder het filmpje wordt hij meermaals een verrader genoemd.

Twee weken later krijgt de Amerikaanse rapper B.o.B. het aan de stok met de beroemde astrofysicus Neil deGrasse Tyson. In een reeks tweets klaagt B.o.B. namelijk over hoe de overheid, en dan vooral de NASA, geheim houdt dat de aarde eigenlijk zo plat is als een pannenkoek.

Hilariteit alom. De twee voorvallen illustreren vooral dit: het is anno nu nog prima mogelijk om te geloven dat de aarde niet rond is. Op diverse fora discussiëren aanhangers van de platte- aarde-theorie bloedserieus over de implicaties ervan voor de zwaartekracht, Einsteins theorieën en ons zonnestelsel. Dat ruimtefoto’s en ander beeldmateriaal overduidelijk een bolle aarde laten zien, vinden deze mensen blijkbaar niet overtuigend.

Dit is het begin van een aflevering Complot!, te vinden in KIJK 4/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 24 maart tot en met 20 april.

Bekijk hieronder de reactie van Neil deGrasse Tyson op rapper B.o.B.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Elkysium/FESPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis