Wat als… je alle drugs wereldwijd zou legaliseren?

André Kesseler

21 May 2012 13:00

In de ‘Wat als…’ van KIJK 7/2012 bekijken we wat zou gebeuren als alle drugs wereldwijd worden gelegaliseerd.

AMSTERDAM, 14 juni 2019. Van onze verslaggever. Met ballonnen, toespraken en muziek werd vandaag de Nederlandse Drugs Fabriek (NDF) geopend. De NDF is het gevolg van een jarenlang overleg tussen de Europese lidstaten dat resulteerde in het legaliseren van alle hard- en softdrugs binnen de Europese Unie. Volgens een woordvoerder gaat het bedrijf zich voornamelijk toeleggen op de productie van xtc, heroïne, cocaïne en amfetaminen.

In een reactie op de opening benadrukte Amerikaanse president John Levinson opnieuw dat hij blij is dat Europa het Amerikaanse besluit om alle drugs te legaliseren heeft gevolgd. “Legalisering, zo verklaarde hij, “is de enige manier om ‘the war on drugs’ op een geweldloze manier te winnen.”


Overigens zei minister Burg van Economie, Landbouw en Drugszaken gisteren dat de recente Wet Verbouw Cannabis niet wordt aangepast. Dit vergunningenstelsel blijkt te werken: boeren stappen niet meer massaal over op het verbouwen van de lucratieve wietplanten. De teelt van andere voor de voedselindustrie belangrijke gewassen zoals maïs en granen komt door de drugslegalisering, zoals eerder werd gevreesd, dus niet in het gedrang.

Een wereld waarin alle drugs legaal zijn – het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. Sterker nog: als het aan Raimond Dufour ligt, gebeurt het morgen: elke regering accepteert dat de wereldwijde war on drugs hopeloos is mislukt en geeft cocaïne, heroïne, amfetaminen, hasj, wiet en alle andere geestverruimend middelen in één klap vrij. Het klinkt misschien als een bizar idee van iemand die zelf iets te graag aan de hasjpijp lurkt. Maar Dufour is geen drugsverslaafde, noch een luchtfietser. Hij is een keurige, bedachtzame heer die goed over het drugsprobleem heeft nagedacht en tot de conclusie is gekomen dat het legaliseren van alle verdovende middelen de enige manier is om het internationale drugsprobleem op te lossen.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 7/2012, in de winkel van 31 mei tot en met 28 juni.

Meer informatie:

Beeld: Marie Piscotty/AFP/ANP


Meer Artikelen