Vier nieuwe elementen zijn benoemd

Laurien Onderwater

10-06-2016 09:00:39

Nieuwe elementen benoemd periodiek systeem

De chemische elementen die de zevende rij van de periodieke tabel voltooien, hebben hun naam gekregen.

De meeste elementen van het periodiek systeem hebben onuitspreekbare namen. Zo ook de onlangs goedgekeurde elementen ununtrium (Uut, 113), ununpentium (Uup, 115), ununseptium (Uus, 117) en ununoctium (Uuo, 118). Maar die zijn nu alweer verleden tijd, want de elementen zijn omgedoopt. En de nieuwe namen zijn gelukkig een stuk beter uit te spreken.

Hulde

Vanaf nu heten de vier elementen nihonium (Nh, 113), moscovium (Mc, 115), tennessine (Ts, 117) en oganesson (Og, 118). De namen brengen een hulde aan Japan (Nihon is Japans voor Japan), Rusland en de Verenigde Staten.

De organisatie die bepaalt welke namen de elementen krijgen – IUPAC – beperkt de titels tot mythische personages, mineralen, plaatsen, eigenschappen van het element of wetenschappers. Dus helaas voor Lemmy, de overleden gitarist van de band Motörhead, wordt er geen element naar hem vernoemd. Meer dan 25.000 mensen hadden hiervoor de petitie getekend.

I object!

Nog helemaal definitief zijn de vier namen niet. Ze worden nog vijf maanden onderworpen aan een public review waarbij mensen om wat voor reden dan ook bezwaar kunnen maken. Maar ergens in november worden de benamingen officieel opgenomen in het periodiek systeem. En dan start een nieuwe zoektocht: de jacht naar elementen voor in de achtste rij van de tabel.

Bronnen: IUPAC, New Scientist, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Geen categorie

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar