Foto’s: dictators en hun auto’s

Laurien Onderwater

19 January 2018 12:59

dictators

Onlangs ging Hitlers bekende Grosser Offener Tourenwagen naar de veiling. Maar hij was niet de enige dictator die van luxe auto’s hield. KIJK somt er nog zes op.

Het was groot nieuws: de Mercedes-Benz die speciaal voor Adolf Hitler in 1939 is gemaakt, ging naar de publieke veiling. Miljardairs waren aanwezig om te bieden op de one of a kind car. Daardoor gingen mensen speculeren over de prijs van het voertuig. Het zou zomaar de duurste auto ter wereld kunnen zijn; alles onder de 15 miljoen euro zou een koopje zijn.

De mensen die dat beweerden, krabben zich nu waarschijnlijk even achter de oren, want het hoogst bekende bod tot nu toe is zeven miljoen euro.

Toch vonden we het feit dat Hitlers auto wordt verkocht een mooie reden om naar andere dictatorauto’s te kijken. We sommen er nog zes voor je op.

1) Mao Zedong: Hongqi Red Flag

De Chinese dictator Mao Zedong – leider van de Communistische Partij van China (CCP) – liet zich rondrijden in een toepasselijke auto: de Hongqi, wat Chinees is voor rode vlag. En rood is natuurlijk de kleur van het communisme. Zo’n 1500 Hongqi’s  werden gemaakt voor Mao, en hooggeplaatste regeringsfunctionarissen en communistische partijbeambten, totdat het merk in 1982 werd opgeheven wegens overmatig gasverbruik.

2) Josef Stalin: ZIS-115

De ZIS-115 – de auto van de dictator van de Sovjet-Unie – was de eerste gepantserde wagen die was gebouwd voor de elite van de Sovjetregering, en in het bijzonder voor Josef Stalin himself. Het voertuig had 7,5 centimeter dikke ramen die elk 200 kilo wogen, bevatte speciale alarmlichten, en enorme banden. Met de V8-motor kon de pantserwagen 120 kilometer per uur halen.

Raar, maar waar: Stalin gebruikte nooit een van zijn ZIS-115-auto’s langer dan twee dagen.

3) Benito Mussolini: Lancia Astura

Eén van Hitlers grootste vrienden, de Italiaanse fascist Benito Mussolini, hield ook van auto’s. Tijdens zijn regeerperiode zou hij veel overheidsgeld hebben gestopt in geheime ‘leningen’ aan raceteams. Zo was il Duce gek op het merk Alfa Romeo en zag hij deze auto’s graag racen. En dus richtte hij racebedrijven op en betaalde hij chauffeurssalarissen, alles om autoraces te kunnen zien.

Voor persoonlijk gebruik liet Mussolini zich in een Lancia Astura rondrijden, toentertijd een van de duurste auto’s in Italië. En zijn minnaressen liet hij altijd rijden in rode Alfa Romeo’s.

4) Kim Jong-il: Mercedes-Benz 600 Landaulet

De Mercedes-Benz 600 was een geliefde auto onder staatshoofden, met name de Landaulet.  Josip Broz Tito,  Saddam Hoessein en ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il lieten zich maar al te graag rondrijden in deze official state car. Het typische aan een landaulet is dat het dak, boven de passagiers die achterin de auto zitten, omlaag kan, zodat de leider kan wuiven naar zijn (bange) volk.

Later ging Jong-il over op nieuwere versies van de Mercedes-Benz 600. In 2009 kocht hij twee Pullman Guards. Datzelfde jaar liet hij, volgens meerdere bronnen, voor meer dan 2,5 miljoen euro Europese auto’s importeren, waarvan hij de meeste uitdeelde aan vrienden en familie. Tja, waarom zou je geld stoppen in het arme volk als je het ook kunt besteden aan luxe auto’s?

5) Robert Mugabe: Vintage Rolls Royce

Dat de Mugabes van een extravagante levensstijl houden, is bekend. Zo is Robert Mugabe zijn motto go big or go home: de man kwam geregeld aan in een vintage Rolls Royce. Een opmerkelijke keuze gezien het feit dat de man een hekel heeft aan het Westen en al helemaal aan het Verenigd Koninkrijk. Ah well, hij kon de Rolls gewoon echt niet weerstaan.

Ook zoon Russel Goreraza, van Mugabes tweede vrouw Grace, houdt van het luxe automerk. Hij liet een paar maanden terug twee Rolls Royces, miljoenen waard, importeren in het failliete Zimbabwe. En Grace zelf geeft ook graag een flinke smak geld uit tijdens haar shopsessies.

6) Moammar al-Qadhafi: Fiat 500

De meeste dictators lieten (of laten) zich graag rondrijden in enorme auto’s. Compensatiegedrag, zeggen we dan. Maar Qadhafi valt een beetje buiten de boot – of buiten de luxe auto – want de wagen van Libische dictator was een lachertje vergeleken met de Mercedessen en de Rolls Royces. Qadhafi reed namelijk in een gepersonaliseerde Fiat 500 waarin echt goud is verwerkt – dat dan weer wel.

Ook opvallend is dat Qadhafi niet om zijn volk, maar kennelijk wel om het milieu gaf, want de auto was elektrisch.

Maar natuurlijk was dit niet de enige auto die de leider bezat. Naast de schattige, maar peperdure Fiat had hij ook nog een zwaar bepantserde BMW 7 series en een Mercedes S-klasse limousine. Wat zeiden we ook alweer over dictators met hun grote auto’s?

Bronnen: Autoblog, D’Marge, Motor Junkie

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's