Filmpje: hoe verplaats je een stad?

Naomi Vreeburg

22-05-2016 11:00:59

kiruna

De stad Kiruna is aan het zinken en wordt in zijn geheel verplaatst. Bekijk hoe dit in zijn werk gaat.

Het ziet eruit als een sereen stadje: Kiruna in Zweden. Maar onder de oppervlakte is het alles behalve rustig. Hier wordt ijzererts gewonnen en dat zorgt al een tijdje voor het verzakken van de grond waarop Kiruna rust. Op den duur zal de stad worden opgeslokt door de grond. Daarom is de gemeente van plan de hele stad en haar inwoners te verplaatsen. Een korte docu geeft je een indruk hoe dit zal gebeuren:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De huizen van de inwoners zullen worden afgebroken en 3,2 kilometer verderop uit hetzelfde materiaal weer worden opgebouwd. Alleen de drie meest iconische gebouwen zullen in hun geheel worden vervoerd naar hun nieuwe bestemming. Deze verhuizing zal in 2040 moeten zijn afgerond; naar verwachting zou de gehele stad in 2050 namelijk zijn gezonken.

Het nieuwe Kiruna

Het architectenbureau White Arkitekter AB zal het plan gaan uitvoeren. Dit bedrijf kwam met de beste ideeën op de proppen. Overigens zullen de kosten van de verhuizing worden verhaald op het Zweedse staatsmijnbedrijf LKAB. Het bedrijf zal de bewoners de marktprijs voor hun huis betalen plus 25 procent voor hun oude huis. Of ze mogen gratis een woning uitzoeken in hun nieuwe Kiruna.

En zeg nu zelf, wonen in Kiruna zal geen straf zijn de nieuwe stad eruit komt te zien zoals de architecten het voor ogen hebben:

kiruna2

Bron: ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes