‘Deze genen bepalen je neusvorm’

KIJK-redactie

23 May 2016 11:00

neusvorm

Wetenschappers hebben ontdekt welke genen mede verantwoordelijk zijn voor de vorm van onze neus.

Ze kunnen smal en krom zijn, breed en knobbelig, of plat en stomp; de neus bestaat in talloze vormen en maten. Een groep wetenschappers heeft nu ontdekt welke genen bijdragen aan de vorming van ons reukorgaan.

De onderzoekers ontdekten dat de vorm van de neus mede bepaald wordt door vier genen. Deze hebben invloed op de breedheid en puntigheid van de neus en de breedte van de neusgaten. Ook werd er een ander gen ontdekt dat invloed heeft op de mate waarin de kin uitsteekt.

Vier genen

De genen GLI3 en PAX1 werden gelinkt aan de breedte van het neusgat, terwijl het gen RUNX2 invloed heeft op de vorm van de neusbrug. Het gen DCH2 is betrokken bij de puntigheid van de neus en het gen EDAR oefent invloed uit op het uitsteeksel van onze kin.

De wetenschappers kwamen tot deze bevindingen, die werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, door het DNA te gebruiken van zesduizend proefpersonen uit Latijns-Amerika. Er werd gezocht naar een verband tussen het DNA van de proefpersoon en bepaalde uiterlijke kenmerken.

De bevindingen van de wetenschappers kunnen ons mogelijk meer vertellen over de evolutie van de neus. Het menselijke reukorgaan is namelijk in veel verschillende omgevingen geëvolueerd, waardoor er zoveel verschillende exemplaren zouden bestaan.

Gezichtsconstructie

Ook helpt het forensische experts bij het opsporen van verdachte criminelen. Het is namelijk mogelijk om met dit soort genen een gezichtsconstructie te maken.

Maar zo ver is het nog niet. De ontdekte genen zouden voor slechts 1 procent verantwoordelijk zijn voor de uiterlijke kenmerken. Voor we met behulp van DNA een gelaatstrek kunnen voorspellen, is er daarom nog grootschaliger onderzoek nodig.

Bronnen: Nature, The Guardian


Meer Mens