Kunnen mensen in winterslaap gaan?

KIJK-redactie

05 December 2016 11:00

winterslaap

Hoewel snert eten, schaatsen en sneeuwpoppen maken heus hun charme hebben, zouden heel wat mensen de winter liever overslaan en lekker doorslapen tot het weer lente is. En dus vraagt Laurien zich af: kunnen mensen ook in winterslaap gaan? 

Winterslaap is voor veel diersoorten, waaronder vleermuizen, egels en zelfs sommige vlinders, de ideale manier om de winter door te komen. Er valt in de natuur weinig te eten en voor de voortplanting is het geen gunstige tijd, dus gaat het lichaam op de spaarstand. Zo’n winterslaap is iets heel anders dan gewone slaap. Hartslag, ademhalingsfrequentie en lichaamstemperatuur dalen flink en de stofwisseling draait op een zeer laag pitje.

Astronaut in winterslaap

Of mensen in winterslaap kunnen gaan – en zo ja, hóe dan – wordt onder andere onderzocht door wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die zouden graag astronauten in winterslaap brengen voor lange ruimtereizen. Ze weten nog niet of dat überhaupt mogelijk is, maar ze sluiten het zeker niet uit.

Winterslaap is namelijk wijdverbreid onder allerlei verschillende diersoorten; zelfs een apensoort op Madagaskar doet eraan. Mensen zijn in elk geval in staat hun hartslag, ademhaling en stofwisseling te verlagen, want dat is een overlevingsmechanisme dat in werking treedt bij onderkoeling. Dus tja, wie weet.

Geheugen

Met bepaalde medicijnen zou de winterslaap misschien kunnen worden getriggerd. Punt van aandacht is wel het brein, en dan vooral het geheugen. Ben je verstandelijk nog helemaal op orde als je na lange tijd bijkomt uit je winterslaap? Het zou toch jammer zijn als je eindelijk aankomt op die verre planeet en dan geen idee meer hebt wat je er ook alweer kwam doen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2016.

Tekst: Diana de Veld










Meer Artikelen