Kunstmatige baarmoeder in ontwikkeling

Naomi Vreeburg

26 April 2017 10:44

kunstmatige baarmoeder

Is een kindje te vroeg geboren? Dan kunnen artsen het in de toekomst wellicht in deze kunstmatige baarmoeder plaatsen.

Het ziet er een beetje uit als een heel strak plastic opbergzakje, maar in dit systeem stop je geen bammetjes. Deze machine, een kunstmatige baarmoeder gemaakt en getest door Amerikaanse onderzoekers, moet in de toekomst helpen de overlevingskansen van te vroeg geboren kinderen te verhogen.

Kunstmatige baarmoeder

De kunstmatige baarmoeder bestaat uit een steriele, doorzichtige zak gevuld met een vloeistof dat het vruchtwater dient na te bootsen. Deze vloeistof bestaat uit mineralen en omringt de te vroeg geboren telg.

kunstmatige baarmoeder

Verder wordt de placenta nagebootst door een machine die is gekoppeld aan de slagaders en aders in de navelstreng van de koter. Dit systeem helpt koolzuur uit het bloed te filteren en zuurstof en nutriënten aan te voeren.

Lammetjes

In Nederland worden per jaar 1700 kinderen geboren na minder dan 32 weken zwangerschap. De longen van de koters komen dan te vroeg in aanraking met de buitenlucht, waardoor ze een verhoogde kans hebben te overlijden aan de gevolgen van longproblemen. Deze kunstmatige baarmoeder moet helpen de buitenlucht zo lang mogelijk op afstand te houden.

De onderzoekers zijn al drie jaar bezig met het ontwikkelen van de baarmoeder en hebben het systeem onlangs getest bij zes te vroeg geboren lammetjes. Deze dieren ontwikkelen de longen hetzelfde als kinderen. De lammetjes hielden het tot vier weken vol in de kunstmatige baarmoeder: een prima resultaat.

Mama’s muziek

Ondanks deze positieve bevindingen, zijn de Amerikanen nog niet klaar met hun kunstmatige baarmoeder. Voordat ze het systeem gaan testen met te vroeg geboren mensenkinderen – wat nog wel een aantal jaar op zich zal laten wachten – willen ze bijvoorbeeld nog onderzoeken welke moleculen ze kunnen toevoegen aan de nepbaarmoeder om het vruchtwater op de real-deal te laten lijken.

Bovendien willen ze een speciale couveuse maken waar de kunstmatige baarmoeders en de te vroeg geboren koters in worden gelegd. Hier krijgen ze geluiden te horen die ze ook in de buik van hun moeder hoorden. Gezellig!

Bronnen: Nature Communications, Livescience, The Guardian, Volkskrant


Meer Mens