Maakt een bril mijn ogen lui?

KIJK-redactie

15 maart 2019 11:59

bril

Brildragers kennen het gevoel: wanneer je eenmaal begint met het dragen van de glazen, voel je je er steeds afhankelijker van. Maakt die bril je ogen lui?

Dalia Levy (44) heeft sinds een jaar of zeven een bril. “Vroeger zag ik prima, maar nu draag ik een bril voor verziendheid”, zegt ze. “Sindsdien voel ik me er steeds afhankelijker van. Maakt die bril mijn ogen soms lui?”

Elastische ooglens

Oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC kan Dalia geruststellen: “Nee hoor, je ogen worden niet lui door je bril.” Ze legt uit wat er bij Dalia aan de hand is. “Als je verziend bent, is je hoornvlies te vlak of heeft je oog een te korte aslengte, waardoor de binnenvallende lichtstralen te weinig gebroken worden. Het beeldvlak valt dan niet óp, maar áchter je netvlies.”

Op jonge leeftijd is dat meestal niet zo’n probleem: de ooglens kan heel goed accommoderen (opbollen) en er zo voor zorgen dat de lichtstralen alsnog netjes op het netvlies belanden. “Maar als je ouder wordt, lukt dat niet meer en ga je onscherp zien. Dat komt niet doordat je accommodatie-spier lui wordt: het is puur de elasticiteit van de ooglens die afneemt.”

En waarom neemt die af? “Dat komt door de ophoping van zouten en kalk met de jaren, en doordat de elastinevezels plaatsmaken voor minder elastische vezels. Simpel gezegd: de rek gaat eruit, zoals dat voor ons hele lichaam geldt.” Niet bepaald een blijde boodschap. Daar staat wel tegenover dat Dalia haar bril nu met een gerust hart kan blijven dragen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer KIJK antwoordt