Timelapsevideo toont stromende lava van uitgebarsten vulkaan

Laurien Onderwater

24-05-2017 09:00:02

Kilauea

Een van de actiefste vulkanen ter wereld, Kilauea op Hawaii, barstte onlangs uit en dat leverde waanzinnig beeldmateriaal op.

Lava, het blijft iets heel ongrijpbaars (letterlijk en figuurlijk). Wanneer je het ziet vloeien, kun je je maar moeilijk voorstellen dat dit gesmolten gesteente is. Onlangs explodeerde de actiefste vulkaan van Hawaii, Kilauea, en spuugde een hoop lava uit. Daar heeft een fotograaf een waanzinnig gaaf timelampsefilmpje van kunnen maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kilauea

Vulkaan Kilauea, wat Hawaiiaans is voor spuwen, is een van de actiefste vulkanen ter wereld. Sinds 1983 slingert hij regelmatig lava de lucht in. De lavastromen die hierdoor ontstaan, kunnen tot wel 12 kilometer lang worden. Inmiddels is in zee door afkoelende lava al een paar vierkante kilometer nieuw land ontstaan.

Overigens moest de fotograaf wel een dag wachten voordat hij het gesmolten gesteente kon filmen. De lavarivier legde namelijk ruim 6 kilometer af langs de kam van de vulkaan, waardoor het onmogelijk was om dichtbij genoeg te komen. Uiteindelijk stroomde de lava naar de bodem van een klif waar de fotograaf naartoe kon hiken en het hete gebeuren alsnog vast kon leggen. En met resultaat!

Bron: Eppix AdventuresPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes