Optische illusie: zwart-witbeeld wordt kleurenfoto

Laurien Onderwater

28-05-2017 11:00:58

kleurenfoto

In deze optische illusie creëert je brein een kleurenbeeld van een foto die helemaal geen kleur bevat.

In onderstaand filmpje zie je een zwart-witfoto van de cover van KIJK 4/2017. Daarna volgt een beeld met omgekeerde kleuren met in het midden een zwarte stip. Focus je al die tijd op die zwarte stip, kijk nergens anders naar! Vervolgens komt het eerste beeld weer in zicht, de foto waarvan je toch zeker wist dat hij zwart-wit was, maar voor een split second leek het nu een kleurenfoto! Hoe kan dat?

Kegeltjes

Door een tijdje naar de zwarte stip in het midden te kijken, verzamelen je hersenen voldoende informatie om een zwarte-witte versie van de cover in te vullen. Dit effect wordt bereikt doordat de cellen in het netvlies die de kleuren rood, blauw en groen registreren – de kegeltjes  – ongevoelig raken voor kleur.

Als je ogen dan geconfronteerd worden met een zwart-witbeeld, zullen ze proberen om de kleuren in te vullen. Maar zodra je je blik afwendt en weer naar de foto kijkt, zijn de kleuren weg en is het weer een saai zwart-witbeeld.

Nabeeldeffect

De illusie wordt veroorzaakt door het zogenoemde nabeeldeffect. Dit beeld wordt gecreëerd door eerst naar een felgekleurde foto te kijken en daarna weer naar een zwart-witbeeld. Was het effect in bovenstaand filmpje niet sterk genoeg? Bekijk dan deze video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Independent

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes