Amerikaanse drone beleeft doorbraak

André Kesseler

2013-05-07 16:00:59

De X-47B is op het Naval Air Station Patuxent River voor het eerst op een (virtueel) vliegdekschip geland.

Het Amerikaanse leger werkt al jaren aan onbemande toestellen (RPA’s of remotely piloted aircraft) die geheel zelfstandig op vliegdekschepen kunnen landen. Dat vergroot de wereldwijde inzetbaarheid van de toestellen.

Zo’n landing, die niet voor niets wordt omschreven als een gecontroleerde crash, is voor een menselijke vlieger al een hele opgave, laat staan voor een vliegende robot. Het toestel moet namelijk een heel nauwkeurig glijpad volgen zodat het precies op de juiste plek (The Trap) op het dek uitkomt. Als dat goed verloopt, ‘grijpt’ de haak in de staart een van de vier over het dek gespannen staalkabels en wordt het toestel tot stilstand gebracht.

In het geval van de X-47B zag dat er zo uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de loop van deze maand wordt de lat voor de X-47B nog wat hoger gelegd. Dan vliegt het Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike System (zoals de X-47B officieel heet) overgebracht naar de aircraft carrier USS George H.W. Bush en mag hij zijn trucje voor het eerst op een echt vliegdekschip uitvoeren.

x45_x47_1

Bron: Wired

Beeld: Northrop Grumman


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.