‘Grijs-haar-gen’ eindelijk geïdentificeerd

Laurien Onderwater

03-03-2016 11:00:00

Het is ieders nachtmerrie: de eerste grijze haar ontdekken. Wetenschappers weten nu welk gen hier onder andere voor verantwoordelijk is.

De een krijgt er pas rond zijn zestigste mee te maken, de ander al voor zijn dertigste, maar uiteindelijk moeten we er bijna allemaal aan geloven: grijs worden. Dat haren hun kleur verliezen door een tekort aan melanine was al bekend. Maar nu heeft voor het eerst een groep onderzoekers een gen gevonden dat verantwoordelijk is voor dit verschijnsel.

‘Haargenen’

Bij het onderzoek keken de wetenschappers naar het genoom – het complete genenpakket – van ruim zesduizend Latijns-Amerikanen met verschillende achtergronden. Ze scanden het DNA van de proefpersonen en vergeleken dat met hun uiterlijk. Hierdoor konden de onder­zoekers achttien genen identificeren die invloed hebben op haarkenmerken, zoals baarddikte, vorm (krul of stijl) en dus ook grijs haar.

Het is onwaarschijnlijk dat de gevonden genen volledig de haarkenmerken bepalen. Zo spelen omgevingsfactoren als roken en stress ook een belangrijke rol. Maar wanneer je het gen hebt dat verantwoordelijk is voor grijze haren, IRF4 genaamd, heb je wel een grotere kans dat ze op je hoofd zullen groeien. En wanneer je het PAX3-gen hebt, is het risico dat je een monobrow ontwikkelt een stukje groter.

Grijze-haar-gen

Deze afbeelding toont welk gen invloed heeft op welke haarkenmerk. © University College London.

Gen uitzetten

De ontdekking van de ‘haargenen’ kan veel betekenen voor forensisch onderzoek. Aan de hand van haarkenmerken – gevonden in het DNA – kan de politie inschatten hoe de verdachte eruitziet. Heeft hij stijl of krullend haar? Zwart of grijs?

Reuze nuttig natuurlijk, maar stiekem hopen we ook dat er een manier wordt gevonden om het ‘grijs-haar-gen’ uit te zetten, zodat we zo lang mogelijk kunnen genieten van onze jeugdige lokken.

Bronnen: Nature Communications (PDF), Science Alert, Wired

Beeld: Jennifer LivingstonPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws