‘Homeopathie werkt niet beter dan placebo’

Naomi Vreeburg

11-03-2015 16:00:19

Niet één ziekte kan worden genezen door homeopathie, zo zou blijken uit onderzoek van een Australische instantie.

De een vindt het complete kwakzalverij, terwijl de ander erbij zweert: homeopathie. De Australische National Health and Medical Research Council (NHMRC) sluit zich, na uitgebreid onderzoek, aan bij de eerste groep. Volgens deze organisatie is homeopathie niet effectief voor het behandelen van welke gezondheidskwaal dan ook en werken de middelen niet beter dan het toedienen van een placebo.

Alternatieve medicijnen

In homeopathische middelen zitten stoffen die dezelfde symptomen zouden oproepen als de te bestrijden ziekte. Door deze substanties te verdunnen met water of alcohol (zie foto) en toe te dienen aan de zieke, zeggen homeopaten de patiënt te kunnen genezen of de klachten te verminderen.

Om te bepalen of deze alternatieve medicijnen die claim ook waarmaken, analyseerden onderzoekers van het NHMRC 225 bestaande studies over homeopathie. Een onafhankelijk comité deed hetzelfde om te voorkomen dat eventuele vooroordelen van de Australische organisatie het onderzoek zouden beïnvloeden.

“Uitgaande van deze studies is er geen bewijs gevonden dat homeopathie effectief is”, zo staat in het verslag dat de NHMRC opstelde. “De kwaliteit van de studies waarin werd geclaimd dat homeopathie wel degelijk werkt, was erg laag. Er werd in deze onderzoeken niet uitgesloten dat het hier om een placebo-effect ging en ook werden te weinig proefpersonen gebruikt.”

Samenzwering

Paul Glasziou, onderzoeker bij het NHMRC, hoopt dat het onderzoek het nodige stof zal doen opwaaien. “Er zullen mensen zijn die zich niets van deze studie aantrekken en die zeggen dat het allemaal een samenzwering van de medische wereld is”, vertelt hij tegenover The Guardian. “Maar toch hoop ik dat er ook een aantal mensen is dat zal stoppen met het verkopen, gebruiken en subsidiëren van homeopathische middelen.”

Bronnen: NHMRC (pdf), The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws