‘We creëren een berg, dan komt de regen vanzelf’

Laurien Onderwater

2016-05-04 09:00:01

kunstmatige berg

De Verenigde Arabische Emiraten komen met een wel erg ambitieus plan: een heuvel bouwen om regen op te wekken.

‘Als het hier niet wil gaan regenen, dan creëren we toch gewoon zelf regenwolken.’ Dat moet de gedachtegang zijn geweest van de Verenigde Arabische Emiraten toen het land met de oplossing voor de extreme droogte kwam: een kunstmatige berg bouwen.

Kunstmatige berg

Wanneer lucht botst met bergen wordt deze eigenlijk gedwongen om op te stijgen. Door de hoogte koelt lucht af en samen met de lage atmosferische druk ontstaan er regenwolken. Maar omdat de VAE voornamelijk uit woestijnvlaktes bestaan, maakt lucht geen opwaartse klim en kunnen regenwolken niet worden gevormd. Een kunstmatige berg zou daar verandering in moeten brengen.

De VAE hebben al enige ervaring met kunstmatige landmassa’s bouwen; de palmeilanden van Dubai zijn hier een voorbeeld van. Verschillende onderzoekscentra zijn nu aan het berekenen hoe groot de berg zou moeten zijn en wat dit grapje mag kosten.

Erg ambitieus

De vraag is natuurlijk wel of ‘eventjes’ een berg bouwen meteen voor regenval zorgt en of het niet vooral wishful thinking is. Mocht het ijverige plan doorgaan, dan is dit waarschijnlijk wel een van de grootste pogingen ooit om het klimaat permanent te veranderen.

Bronnen: Engadget, Digital Trends

Beeld: KewlPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys