Nieuwe beelden van geheimzinnige X-37B

André Kesseler

07 December 2010 10:45

Zeven maanden geleden lanceerde de Amerikaanse luchtmacht de geheimzinnige X-37B. Vrijdag kwam hij terug en een paar uur geleden gaf USAF de beelden vrij.

Op 22 april werd de X-37B met een Atlas-5-raket gelanceerd. Het onbemande ruimtevaartuig werd ooit ontwikkeld door de NASA, maar op een bepaald moment nam de Amerikaanse luchtmacht het project over en plakte er het predicaat Top Secret op. Voor de buitenwereld is het dus totaal onduidelijk wat het ruimtevliegtuig buiten de dampkring precies heeft uitgespookt.

Dat zorgt uiteraard voor de nodige speculaties. Volgens de een zou de tien meter lange X-37B proeven met laserwapens uitvoeren. Anderen denken dat het toestel de eerste aanzet is voor de ontwikkeling van een ruimtebommenwerper of dat de US Air Force hem wil gebruiken om op een goedkope manier kleine spionagesatellieten naar de ruimte te brengen.

Afgelopen vrijdag, dus na zeven maanden in de ruimte, landde de X-37B op de Californische de luchtmachtbasis Vandenberg. Het Pentagon houdt de lippen nog steeds stijf op elkaar, maar heeft een paar uur geleden wel de foto’s en videobeelden van de landing vrijgegeven.

Bronnen: Wired


Meer Nieuws