Picture Perfect: Game of Thrones diepzeeworm

kijkmagazine

03-12-2018 08:59:15

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: wriemelende zoutwaterworm wordt vernoemd naar grote goedzak Hodor.

Het moet wel een erg leuk extraatje zijn: je ontdekt een nieuwe diersoort en mag die dan ook zelf een naam geven. Sommigen gebruiken hun echtgenoot of kinderen als inspiratiebron, maar de lijst dieren vernoemd naar fictieve personages begint ook al aardig lang te worden.

De onderzoekers die deze diepzeeworm ontdekten, zijn ongetwijfeld fans van George R.R. Martins boekenreeks en de daarop gebaseerde serie Game of Thrones. Ze vernoemden het dier namelijk naar de beresterke, maar simpele reus Hodor.

Lees ook: Picture Perfect: perfect bewaarde slak

Inspiratie

Men vond Hodor hodor, zoals deze borstelworm voortaan door het leven zal gaan, op zo’n vijfduizend meter diepte in de Stille Oceaan. Zijn 24-delige lijf is zo’n 11 millimeter lang en 2 millimeter breed en is daarmee, net als de man van weinig woorden waar het dier naar vernoemd is, best groot voor een borstelworm.

Twee andere diepzeewormen die de onderzoekers tijdens de expeditie vonden, kregen de namen Hodor anduril – een verwijzing naar het zwaard van Aragorn uit Lord of the Rings – en Abyssarya acus, een knipoog naar GoT-personage Arya Stark.

Bron: Zoological Journal of the Linnean Society

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten uit de wereld van de wetenschap en technologie. Met leuke quotes, plus elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis