Ruimtewhisky bijna terug op aarde

kijkmagazine

01-09-2014 16:00:28

Ardbeg ruimtewhisky

Een Schotse whisky maakt al drie jaar rondjes om onze planeet om het effect van microzwaartekracht op de drank te kunnen bestuderen.

Oké, het is waarschijnlijk meer een PR-stunt dan wetenschappelijk onderzoek waarvan we de wereld mogen vervangen. Maar toch: het Schotse Ardbeg liet in 2011 hun whisky naar het ruimtestation ISS brengen, samen met wat deeltjes verschroeid eikenhout, om te kunnen bekijken wat een verblijf van ruim duizend dagen in de ruimte met het rijpingsproces doet.

In de destilleerderij staat een fles van precies dezelfde drank, zodat de twee kunnen worden vergeleken als de ruimtewhisky over 11 dagen terug op aarde is. Dit laatste zal overigens niet in Schotland gebeuren, maar in een laboratorium in Houston, Texas.

Giant leap?

One small step for man, but one giant leap for whisky”, pocht Bill Lumson, hoofd destillatie en whiskycreatie van Ardbeg in The Guardian, die verder meent dat de resultaten “een revolutie voor het produceren van whisky” kunnen betekenen.

Mocht gewichtloosheid inderdaad een enorme positieve invloed op de smaak van de drank hebben, dan is het natuurlijk nog de vraag hoe duur een single malt gaat zijn die op en neer naar het ISS is geweest. Wij vermoeden dat zelfs de prijs van een fles Highland Park Thorfinn er totaal bij in het niet zal vallen.

Op de site van Ardbeg houdt een klok bij hoe lang het nog duurt voordat de whisky terug op aarde is. Tijdens het wachten kun je een potje Islay Invaders spelen.

Bronnen: ArdbegGuardian

Beeld: ArdbegPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar