Tentoonstelling: Plaats delict

KIJK-redactie

2014-08-12 09:00:17

Met de tentoonstelling Plaats delict doet Museum Het Valkhof in Nijmegen een poging om misdaad bij de Romeinen te laten zien. KIJK ging erheen.

Het klinkt spectaculair: een tentoonstelling over misdaad bij de Romeinen. Maar de paar zalen die in Museum Het Valkhof in Nijmegen zijn ingericht voor de tentoonstelling Plaats delict maken de belofte op de poster niet waar.

Het begint met een van de spectaculairste objecten: een inTENTOONSTELLING plaatsdelict-leadbeeld-A4geslagen schedel van een onfortuinlijke Romein. Hier spat de misdaad vanaf. Maar bij veel andere voorwerpen blijft het bij speculatie. Zouden deze gouden munten zijn gestolen? Is dit graf leeggeroofd? Was deze schadel van een waakhond? De beknopte informatie over het Romeinse rechtssysteem kan dit euvel helaas niet goedmaken.

Het leek veelbelovend, maar helaas was het bezoek teleurstellend. Het maakt de tentoonstelling alleen de moeite waard als je toevallig toch al op bezoek was in het Valkhofmuseum.

** | Museum Het Valkhof, Nijmegen | entree volwassenen € 9,- | t/m 5 oktober 2014

Tekst: Roel van der Heijden


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.