Vier nieuwe elementen voor periodiek systeem

KIJK-redactie

04-01-2016 15:30:20

De ontdekkingen van vier elementen zijn geverifieerd en goedgekeurd. Dit betekent dat deze elementen mogen worden toegevoegd aan de periodieke tabel.

Hing er vroeger ook een poster met de periodieke tabel in jouw scheikundelokaal? Die poster kan nu bij het oud papier. Er komen namelijk vier elementen bij! Elementen 113, 115, 117 en 118 mogen worden toegevoegd aan de tabel. Dit heeft de organisatie IUPAC bekendgemaakt. Met deze toevoeging is de zevende rij van het periodiek systeem vol.

En de naam is…

De ontdekkers van de elementen mogen nu namen en symbolen voor ‘hun’ elementen bedenken. Ze hebben nu nog de werknamen ununtrium (Uut, 113), ununpentium (Uup, 115), ununseptium (Uus, 117) en ununoctium (Uuo, 118).

Er zijn regels voor nieuwe namen van elementen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden vernoemd naar een mythologisch concept, een mineraal, een plaats of een land. Ook wordt er gekeken naar hoe goed een naam te vertalen is en waar de naam vroeger voor werd gebruikt.

Japans element

De elementen 115, 117 en 118 zijn ontdekt in een samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland. Element 113 is ontdekt in Japan. Het is voor het eerst dat er een element is ontdekt in Azië, en dus ook dat er een naam voor een element uit Azië komt. Het wetenschappelijke artikel over het ‘Japanse’ element is al gepubliceerd, de andere artikelen moeten nog verschijnen.

Bronnen: ScienceAlert, IUPACPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws