Vliegtuiglawaai omzetten in elektriciteit

Naomi Vreeburg

28-09-2015 09:00:08

Boeing wil de herrie die vliegtuigmotoren produceren, gaan gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Zonder oorbeschermers naast een opstijgend vliegtuig staan, is geen aanrader. Hoe gaaf het er ook uit ziet, de motoren maken een kabaal vanjewelste. Maar kunnen we deze herrie niet ergens voor gebruiken? Jawel, zo wil Boeing laten zien. Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf heeft patent gekregen op een methode die het lawaai moet omzetten in elektriciteit.

Het idee is als volgt: Boeing wil duizenden akoestische collectoren langs landingsbanen zetten. Deze zouden de geluidstrillingen vangen en hiermee een turbine laten draaien, die op zijn beurt elektriciteit opwekt. Deze energie zou vervolgens direct naar de uiteindelijke bron worden geloodst.

vliegtuiglawaai

De vraag die onbeantwoord blijft door Boeing is of het idee veel elektriciteit zal opleveren. Waarschijnlijk niet. Een paar jaar geleden liet het MIT zien dat geluidsgolven weinig energie kunnen produceren. Het zou slechts een fractie zijn van de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt met behulp van zonnekracht. Dit geldt ook voor oorverdovend geluid.

Maar levert het dan helemaal niets op? Jawel, zo schrijft David Cohen-Tanugi, voorzitter van de MIT Energy Club. “Je zult er geen stad mee van energie kunnen voorzien, maar wel kleine apparaten.” Het vliegtuiglawaai zou bijvoorbeeld in staat zijn de lichtjes in de terminal te laten branden. Maar of dit het geld voor de duizenden collectoren waard is…

Boeing kreeg eerder dit jaar ook patent op een heus force field.

Bronnen: Patent BoeingScienceAlert, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws