Waarom is goud eigenlijk geel?

KIJK-redactie

24 June 2019 12:59

We dragen goud graag om onze vingers, polsen en in onze oren, omdat het zo’n mooie kleur heeft. Maar hoe komt goud aan zijn gele kleur?

Dat zit zo. De kleur van iets wordt veroorzaakt doordat niet al het erop vallende licht even sterk wordt teruggekaatst. Metalen reflecteren over het algemeen het zichtbare deel van het spectrum bijna volledig: ze hebben dus een reflectiecoëfficiënt dicht bij 1. Dat komt doordat metalen veel vrije elektronen hebben.

Elektrisch schild

Ze vormen als het ware een soort elektrisch schild waarop licht terugkaatst. En inderdaad zijn metalen als zilver en aluminium goede reflectoren: ze spiegelen prima en lijken dus wit. Maar waar dankt goud zijn gele kleur dan aan? Aan het feit dat goud het erop vallende licht met golflengtes beneden ongeveer 500 nanometer (blauw) sterk absorbeert.

En dat komt weer doordat er bij die golflengte een dicht bezette band van elektronen zit die door de invallende fotonen in een hogere energietoestand worden gebracht. Dat betekent voor de kleur dat licht beneden zo’n 500 nanometer niet wordt teruggekaatst, waardoor het overige deel van het spectrum (rood, oranje, geel, groen) gaat overheersen. Anders gezegd: als je blauw/violet weghaalt, gaan de complementaire kleuren oranje/geel domineren. Daardoor is goud geel, en heb je er een prima spiegel aan. Behalve voor blauw en violet.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2018.

Tekst: Jo Hermans

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt