5 kenmerken van een complottheorie

KIJK-redactie

2018-11-20 10:59:55

complotdenkers

Is iemand écht iets op het spoor of is er sprake van overmatige fantasie? Vijf tekenen dat je met een complottheorie te maken hebt (gebaseerd op een checklist van Michael Shermer van de Amerikaanse Skeptics Society):

1) Verbanden die er niet zijn

Als ‘bewijs’ worden verbanden gelegd tussen zaken waartussen niet per se een oorzakelijk verband bestaat. Je zou net zo eenvoudig allerlei andere oorzaken kunnen verzinnen.

2) Bovennatuurlijke krachten

Het complot zit extreem ingewikkeld in elkaar. Enorme aantallen mensen houden iets geheim. Er moeten welhaast bovennatuurlijke krachten in het spel zijn om dat voor elkaar te krijgen.

3) Wereldoverheersing

Valt het woord ‘werelddominantie’? Of omvat het verhaal een ambitieus plan om controle te krijgen over een complete staat, economie of politiek systeem? Neem het dan maar met een paar korrels zout.

4) Speculatie

Feiten en wilde speculaties worden in het betoog door elkaar heen gebruikt, zonder enige poging om ze van elkaar te onderscheiden.

5) Wantrouwen

De verteller wantrouwt overheden en organisaties enorm. Complotdenkers weigeren automatisch de officiële lezing te geloven, en vaak ook iedere andere verklaring die niet aansluit bij hun theorie.

Er zijn mensen die denken dat de maanlanding in scène is gezet door de beroemde regisseur Stanley Kubrick. Probleem van die complottheorie is dat daarvoor een volledig uitgeruste studio en een scheepslading medewerkers nodig zouden zijn geweest. Vooral dat laatste maakt het vrijwel onmogelijk om zo’n operatie stil te houden. © NASA

Dit is een kader uit het artikel ‘Niets is wat het lijkt’ te vinden in KIJK 12/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 november tot en met 19 december.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: NASA

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

KIJK Zomernummer

Haal deze extra dikke editie nu in huis!