De aarde wordt ons te heet onder de voeten

KIJK-redactie

2010-05-12 13:00:41

Hou je vast voor een gevalletje doemdenken! Als de mens op deze schaal doorgaat met het uitstoten van broeikasgassen, kan het in de volgende eeuw wel eens dodelijk heet worden. Letterlijk.

Onderzoeker Matthew Huber en zijn team van de Purdue University gingen uit van realistische worst-case scenarios waarbij men aanneemt dat alle huidige modellen over het broeikaseffect kloppen en dat de mens op de huidige voet doorgaat met het uitstoten van broeikasgassen.

De wetenschappers rekenden met de zogeheten natteboltemperatuur, die de gangbare thermometer combineert met een soort luchtvochtigheidsmeter. Wanneer de aarde 7 graden Celsius warmer zou worden, dan komen er enkele grote gebieden met een dergelijke dodelijke temperatuur. Het kan nog extremer; wanneer het 21 graden heter wordt, dan woont de helft van de wereldpopulatie op onbewoonbaar hete plekken.

“De nattebollimiet is in feite het punt waarop iemand oververhit raakt als hij naakt in de schaduw ligt, zeiknat en voor een grote ventilator”, zegt Steven Sherwood van het Climate Change Research Centre van de Universiteit van South Wales in Australië. Wanneer iemand zes uur lang aan een natteboltemperatuur van 95 graden wordt blootgesteld, dan ontstaan er dodelijke stressniveaus in het lichaam.

Sherwood: “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we deze temperaturen deze eeuw al bereiken, maar het kan wel in de eeuw daarop.”

Bronnen: LiveScience

Beeld: José Gregorio Sánchez Duarte


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.