Hebben dikke mensen meer of minder last van de warmte?

KIJK-redactie

04 December 2017 12:59

dikke mensen

Warm is het nu zeker niet meer buiten, maar hoe ervaren dikke mensen de hete zomers die in Nederland voor kunnen komen?

Als het tropisch warm is, klagen veel mensen over de hitte. Dikke mensen lijken er nog meer last van te hebben dan slanke. Maar is dat ook zo? We bellen met hoogleraar inspanningsfysiologie Hein Daanen (VU) om dit te checken. “Dikke mensen hebben inderdaad meer last van de warmte”, zegt hij. “Dat komt ten eerste doordat de verhouding tussen hun oppervlak en hun inhoud minder gunstig is. Als je dikker bent, ben je wat bolvormiger. Dan heb je relatief minder huid om mee te zweten en om warmte te verliezen.”

Isolerende laag

Er zijn nog meer aspecten die meespelen. Zo produceren mensen met overgewicht bij activiteiten als lopen of traplopen meer warmte, doordat ze meer kilo’s moeten verplaatsen. “En verder zijn dikke mensen gemiddeld minder fit”, vertelt Daanen. “Uit onderzoek is bekend dat fitte mensen beter in staat zijn om activiteiten vol te houden bij een hogere kerntemperatuur.”

En die isolerende vetlaag? “Daar heb je pas iets aan bij temperaturen hoger dan 37 graden – dus als de buitenlucht warmer is dan je lichaam.” Dat zal in Nederland niet vaak voorkomen, maar in de woestijn bijvoorbeeld wel. Daarom dragen de mensen daar vaak veel lagen kleding. Ook brandweermannen dragen speciale kleding om zich te beschermen tegen de hitte.

Pre-cooling

Toch is er één klein voordeel voor dikke mensen: met een hoger lichaamsgewicht kun je ook meer warmte opslaan, wat betekent dat je meer warmte in je lichaam moet stoppen om de temperatuur te verhogen. “Dikke mensen kunnen daarom meer baat hebben bij pre-cooling. Dat is een methode die duursporters soms gebruiken. Ze koelen hun lichaam af voordat ze gaan sporten, zodat ze het langer volhouden voor ze het te warm krijgen.”

Pre-cooling kan bijvoorbeeld door in een koud bad te gaan zitten, een koelvest te dragen of door ijsdrankjes – slushies – te drinken.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2017.

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt