Waarom zie ik met een duikbril scherp?

KIJK-redactie

02 oktober 2017 15:59

duikbril

Probeer onder water je ogen eens open te houden en alles is onscherp. Maar met een duikbril op wordt alles opeens wel scherp. Hoe kan dat?

Als je onder water zwemt, valt op dat alles wazig is, maar met een duikbril op zie je wél scherp. En dat terwijl er geen lenzen in zitten. Hoe komt dat?

Luchtbreking

Dat komt doordat de bolle buitenkant van het oog – het hoornvlies – erg belangrijk is voor scherp zien. De lenswerking ervan is zelfs nog belangrijker dan die van de ooglens zelf. En die bolle voorkant werkt prima als lens zolang het oog gewoon in lucht zit, door de lichtbreking op de overgang lucht-hoornvlies. Hij werkt dan in feite net zoals een gewone bolle lens.

Maar als het oog in water zit, wordt dat totaal anders. De oogbol heeft namelijk vrijwel dezelfde optische eigenschappen als water: de brekingsindex is ongeveer 4/3, net als die van water. Dat betekent dat er ineens vrijwel niets gebeurt met de lichtstralen die vanuit het water de oogbol binnengaan: die gaan gewoon rechtdoor. De lenswerking van het hoornvlies is dus verloren gegaan, en we zien wazig.

Altijd scherp

Zodra ik een duikbril opzet, zitten mijn ogen gewoon in lucht, en is de lenswerking van het hoornvlies hersteld. Ik zie dus weer scherp. De duikbril zelf heeft geen last van het feit dat hij zich in het water bevindt, want er zitten (gelukkig!) geen lenzen in, maar gewoon vlak glas. Daarvoor maakt het niet uit of hij in lucht of in water zit. Met die duikbril op zie ik dus altijd scherp, water of geen water.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2017.

Tekst: Jo Hermans

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer KIJK antwoordt