Filmpje: is deze octopus aan het dromen?

Laurien Onderwater

27-09-2019 12:59:22

octopus dromen

Tijdens een dutje verschoot deze octopus zo vaak van kleur dat biologen denken dat het weekdier aan het dromen was.

Octopussen zijn interessante wezens: ze zijn ontzettend slim, weten te ontsnappen uit dichte potjes en worden net als mensen een stuk socialer na het innemen van MDMA. Bovendien zou het sommige wetenschappers niet verbazen als ze uit de ruimte komen. Verder wordt al langer gedacht dat de weekdieren evenals mensen kunnen dromen. En dit recente filmpje lijkt dat te bevestigen.

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dromen zijn bedrog?

Terwijl de octopus aan het tukken is in een aquarium, verandert zijn uiterlijk van geel naar wit naar grijsbruin, en weer terug naar wit. En dat gaat een poosje door. Wanneer ze wakker zijn, passen octopussen zich aan hun omgeving aan, zodat ze nauwelijks opvallen. Dit doen ze om te ontsnappen aan een roofdier of om juist zelf voorzichtig een prooi te benaderen.

Volgens sommige marien biologen staat het dan ook als een paal boven water dat het weekdier in dit filmpje droomt over bijvoorbeeld de jacht op een prooi. “Studies hebben aangetoond dat zowel octopussen als hun familieleden gedrag vertonen dat voldoet aan de definitie van slaap”, vertelt marien bioloog David Scheel aan IFLScience. De octopus in dit filmpje is van hem en heet Heidi (ja, echt).

“Ze worden rustig en zijn minder gevoelig voor verstoringen,” gaat Scheel verder, “maar kunnen ook worden gewekt. Na een periode van slaaptekort slapen octopussen langer om in te halen. En hun hersenen zijn actief tijdens dit slaapgedrag.” Bij mensen zijn de visuele en motorische hersengebieden sterker geactiveerd als ze dromen.

Toch is dromen niet de enige verklaring voor het kleurrijke gedrag van Heidi. Het kan ook zijn dat het dier op een bepaald moment tijdens de slaapcyclus minder controle heeft over haar chromatoforen, de pigment bevattende cellen in de opperhuid. Het laatste woord is dus nog niet gezegd over het vermoedelijke dromen, maar ondertussen kunnen we genieten van de prachtige beelden van Heidi.

We doen het allemaal, elke nacht: dromen. Maar wat is dat voor merkwaardige activiteit? Zijn dromen nutteloze fantasieën of hebben ze een functie? Je leest het in dit artikel op Blendle.

Bronnen: Nature on PBS, IFLScience, CNET

Beeld: Nature on PBS (still)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes