Gen ontdekt voor resistentie tegen droogte

KIJK-redactie

03 september 2019 16:30

Gerst

Onderzoekers van de Schotse Herriot-Watt-universiteit hebben een gen in gerst ontdekt dat zorgt dat het gewas beter bestand is tegen droogte.

De aarde warmt op en dit zorgt voor allerlei problemen: het leefgebied van pooldieren wordt kleiner, de zeespiegel stijgt én er is in sommige gebieden zoveel neerslag dat gewassen sterven terwijl er op andere plekken planten verpieteren van de droogte. Voor dat laatste denken deze onderzoekers een oplossing te hebben gevonden: ze isoleerden een gen in gerst dat bestand is tegen droogte.

Lees ook:

39.000 genen

Het onderzoeksteam deed er maar liefst vijf jaar over om 39.000 genen van gerst door te spitten. Uiteindelijk vonden ze wat ze zochten: HvMYB1, een gen dat resistent is tegen droogte. Gewassen die dit gen tot expressie brengen, doorstaan langdurige periodes van droogte.

HvMYB1 is een gen dat andere genen “aanzet” waardoor er meer suiker en aminozuren door de plant stromen die het gewas beschermen. Daardoor kan de plant doorgroeien, zelfs als er niet zoveel water is.

Gerst wordt vooral gebruikt om bier en whisky te maken (vandaar dat het onderzoek door de Schotse whisky-associatie werd gefinancierd), en het is natuurlijk fijn dat de toekomst van die dranken net iets zekerder is geworden. Maar de wetenschappers zien nog veel meer mogelijkheden.

Zo kunnen andere soorten graan genetisch gemodificeerd worden, zodat ze ook het gen tot expressie gaan brengen en daardoor bestand zijn tegen langdurige droogte.

Klimaatverandering

De leider van het onderzoek, Peter Morris, legt uit aan The Guardian waarom hij blij is met de ontdekking van het gen: “In 2018 werd de Europese graanoogst bijzonder hard getroffen. Het was een lange droge zomer, die de opbrengst en kwaliteit van de gewassen behoorlijk beïnvloedde. De opwarming van de aarde gaat steeds sneller en we gaan steeds meer extreme seizoenen ervaren. Het is noodzakelijk dat we aan de enorme voedselvraag kunnen voldoen.”

Tekst: Jan Vos

Bronnen: Plant Physiology and Biochemistry, The Guardian, BBC

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!



De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."








Meer Nieuws