Kunnen mens en chimpansee zich samen voortplanten?

Laurien Onderwater

12-08-2019 10:59:12

mens chimpansee

Ruim 98 procent van het DNA van de chimpansee komt overeen met dat van de Homo sapiens. Kunnen de twee diersoorten zich dan ook samen voortplanten?

Aangezien mensen ook primaten zijn en ruim 98 procent van ons DNA overeenkomt met dat van de chimpansee, is het niet eens zo gek om te veronderstellen dat we ons samen tot humanzees kunnen voortplanten. Maar zo eenvoudig ligt het niet, en om de volgende redenen.

Chromosomenpakket

Mensen hebben 46 chromosomen: 22 paar autosomen (chromosomen die niet direct betrokken zijn bij de geslachtsbepaling) en één paar geslachtschromosomen (XX voor een meisje en XY voor een jongen). Chimpansees hebben een ander chromosomenpakket, legt voortplantingsfysioloog Katja Teerds van Wageningen University & Research uit. “Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”

Lichaamsvreemd

In het onwaarschijnlijke geval dat het bevruchte eitje het toch overleeft en zich tot een embryo ontwikkelt, gaat het alsnog mis bij de innesteling van het embryo in de baarmoeder van de vrouw. Teerds: “Haar immuunsysteem zal het embryo als lichaamsvreemd zien en aanvallen, waardoor er geen innesteling plaats kan vinden.”

Toch gaat het bij sommige dieren soms wel goed, ook al zijn ze genetisch gezien niet volledig identiek. Bijvoorbeeld bij de ezel en het paard. “In enkele gevallen leidt dit tot een dracht en wordt er een muilezel of muildier geboren, afhankelijk van welk dier de vader is. Er zijn ook wel kruisingen tussen tijgers en leeuwen uitgevoerd, waardoor je lijgers en teeuwen krijgt. En zo zullen er nog wel een aantal voorbeelden zijn, maar deze dieren staan dichter bij elkaar dan de chimpansee en de mens.”

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt