Leeuwenwelpje uit laatste ijstijd gevonden

Naomi Vreeburg

2017-11-10 16:00:22

welpje

Prachtig om te zien hoe goed dit welpje van een grottenleeuw bewaard is gebleven. Bekijk het filmpje.

Bij het grote publiek is de Russische permafrost – het verschijnsel waarbij de ondergrond nooit helemaal ontdooit – vooral bekend van de gevonden bevroren mammoeten. Maar er worden hier veel meer andere ‘ijstijdmummies’ ontdekt. In het noordoosten van Jakoetië is nu namelijk het welpje van een grottenleeuw gevonden. In perfecte staat.

Zoals je in onderstaand filmpje kunt zien, is het leeuwtje niet groot. Slechts 45 centimeter lang en het weegt 4 kilogram. De pootjes van het welpje zijn goed te onderscheiden en ook de kop – die op de pootjes rust – is nog duidelijk te herkennen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uyan en Dina

De ontdekking voelt een beetje aan als een déjà vu. Twee jaar geleden hebben onderzoekers namelijk ook twee grottenleeuwenjongen gevonden in hetzelfde gebied. Eveneens goed geconserveerd. Uyan en Dina, zoals deze welpjes zijn genoemd, overleden echter toen ze twee à drie weken oud waren. Het nieuw ontdekte jong hield het langer vol op aarde: het was ongeveer een jaar oud.

We weten niet precies wanneer het leeuwtje overleed. Meer onderzoek is nodig om dit te bepalen. Van Uyan en Dina werd aanvankelijk gedacht dat ze 12.000 jaar geleden het loodje legden; vlak voordat de grottenleeuw helemaal uitstierf. Maar uit een nieuwe analyse zou blijken dat de leeuwtjes zomaar 55.000 jaar geleden konden zijn gestorven.

Ook moeten de onderzoekers nog uitzoeken hoe het welpje aan zijn einde is gekomen en of we het bevroren jong een hij of een zij mogen noemen.

Volwassen exemplaar

Volgens paleontoloog Lars van den Hoek Ostende (Naturalis Biodiversity Center) is het een mooie vondst. “Dat we tot dusver alleen welpen hebben gevonden, komt waarschijnlijk omdat deze kwetsbaarder zijn en zeker minder bestand tegen de vrieskou”, zegt hij. “Hopelijk zullen we op een gegeven moment ook oudere exemplaren vinden, zodat we kunnen zien in hoeverre onze aannames over de biologie van deze ijstijdsoort kloppen.” Bijvoorbeeld of het waar is dat de dieren, in tegenstelling tot de recente leeuwen, geen manen hadden.

Bronnen: National Geographic, ScienceAlert

Beeld: Anastasiya Koryakina

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys