‘Deze pastamaaltijd bevat GM-kool’

Naomi Vreeburg

07 september 2016 13:00

CRISPR-Cas9

Het is voor velen een no-go: genetisch gemodificeerd voedsel. Maar onderzoeker Stefan Jansson trekt zich hier niets van aan.

Het ziet eruit als een heel gewone pastamaaltijd met groente. Maar de kool op het bord is bijzonder, zo laat de Universiteit van Umeå weten in een persbericht. Het voedsel zou namelijk genetisch zijn gemodificeerd met de veelbelovende techniek CRISPR-Cas9 en daarna opgegeten door onderzoeker Stefan Jansson en radioverslaggever Gustaf Klarin.

CRISPR-Cas9

Even snel oprakelen wat CRISPR-Cas9 ook alweer was. Het is een gentechniek die sneller en efficiënter werkt dan de andere methodes. Dit omdat CRISPR-Cas9 de cel het meeste werk laat doen. Het Cas-gedeelte is een moleculair schaartje dat het DNA op een precieze plek openknipt; de cel gaat het vervolgens meteen repareren. Het gat vult hij daarna op met een DNA-code uit de CRISPR-module, die dan toch al voorhanden is.

Met deze techniek had Jansson een gen, betrokken bij de fotosynthese, weggehaald uit een koolzaadje. Vervolgens liet hij het zaadje uitgroeien tot een volwassen kool. En deze verscheen onlangs op het bord, zo claimt de wetenschapper. Hans Clevers, hoogleraar stamcelbiologie in Utrecht en een van de eersten die CRISPR gebruikte, mailt ons dat hij geen moeite zou hebben met het opeten van de maaltijd. “Met smaak.”

Strenge GMO-wet

Maar de maaltijd an sich is niet het meest bijzondere van Janssons experiment. Dat is het feit dat dit gewas in Zweden niet onder de GMO-wet valt. Het Zweedse Ministerie van landbouw besloot eind 2015 dat voedsel met één genverandering zich niets hoeven aan te trekken van de strenge wet.

“Bijzonder dat dit volgens sommige landen geen GMO is!”, zegt Clevers, die niet betrokken was bij het experiment. “Zou mooi zijn als hiermee de acceptatie van GMO voedsel wat dichterbij komt.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bronnen: University Umeå, Popular Science



De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."








Meer Filmpjes