Picture Perfect: perfect bewaarde slak

Laurien Onderwater

2018-10-15 08:59:20

slak

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijna honderd miljoen jaar oude slak die nog maar net dood lijkt.

Aaibaar kun je slakken niet noemen, maar bijzonder zijn de weekdieren wel. Hun slijm schijnt goed voor de huid te zijn en er is zelfs een kleverig materiaal op slakkenslijm gebaseerd dat als dichtmiddel dient voor wonden. Verder helpen slakken bij het verbeteren van telefoonaccu’s, en blijken de tanden van de onderwaterfamilie van de slak – de zeeslak – het sterkste natuurlijke materiaal te zijn. Bovendien kruipen de weekdieren al geruime tijd over onze planeet. Zeker 99 miljoen jaar.

Dat blijkt namelijk uit deze fossiele slak die ontzettend goed bewaard is gebleven in bijna honderd miljoen jaar oud barnsteen; zelfs de weke van de slak delen zijn nog intact. Daardoor lijkt het net alsof hij nog helemaal niet zo lang dood is. Het gefossiliseerde weekdier leefde vroeger in wat nu Myanmar is.

© LIDA XING, CHINA UNIVERSITY OF GEOSCIENCES, BEIJING

Bronnen: National Geographic, NU.nl

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Bestel hier de nieuwste editie!
Meer Foto's

DRONE FOTOWEDSTRIJD

Doe mee met je mooiste

dronefoto en maak kans op een van de fantastische prijzen