Simpel urineonderzoek toont kanker aan

KIJK-redactie

2010-04-27 16:00:09

Wie zich nu wil laten testen op dikkedarmkanker moet nog allerlei vervelende onderzoeken ondergaan. Maar in de toekomst kan een simpele urinetest volstaan.

Colonkanker (in een deel van de dikke darm) is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een tijdige opsporing van deze ziekte is dan ook erg belangrijk. Nu gebeurt dat nog met een zogeheten colonoscoop die via de anus de darmen bekijkt. Een beetje inbeeldingsvermogen is voldoende om te snappen dat dit niet de meest plezierige onderzoeken zijn.

Maar dit onderzoek kan in de nabije toekomst ook gedaan worden met een urinetest, melden wetenschappers in het Journal of Proteome Research. Zij onderzochten urinemonsters van 123 mensen. Hiervan hadden 60 personen colonkanker; de overige 63 waren gezond.

In de urine van de mensen met colonkanker zaten zestien stoffen in een hoeveelheid die bij de gezonde proefpersonen niet voorkwamen. Een daarvan was tryptofaan, een natuurlijk aminozuur. Stoffen als deze kunnen in het toekomst worden opgespoord met een simpele urinetest. Daardoor zouden rectale onderzoeken niet langer nodig zijn wanneer iemand op darmkanker wordt gecontroleerd. Met als gevolg dat de drempel om het onderzoek te laten uitvoeren voor een deel verdwijnt.

Journal of Proteome Research

Bronnen: American Chemical Society, via PhysOrg.com

Beeld: CDC/PHIL


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.