‘Stille Oceaan: vijf jaar na Fukushima’

KIJK-redactie

06 July 2016 09:00

Stille Oceaan

Vijf jaar na de kernramp van Fukushima is de radioactiviteit in de Stille Oceaan bijna weer terug op het niveau van voor de ramp, claimen onderzoekers. 

In maart 2011 werd de oostkust van Japan getroffen door een aardbeving, gevolgd door een verwoestende tsunami. Fukushima geldt als een van de grootste kernrampen ooit, waarbij er een enorme hoeveelheid radioactief materiaal terechtkwam in de Stille Oceaan. De gevolgen van het onheil zijn lang blijven hangen, maar er is goed nieuws, claimen onderzoekers: het stralingsniveau in de zee zakt vijf jaar na de ramp snel terug naar het oorspronkelijke niveau.

Goed oplosbaar

Dit zou blijken uit een studie uitgevoerd door het Wetenschappelijk Comité van Oceaanonderzoek, dat het niveau van cesium in de Stille Oceaan onderzocht. Cesium is een bijproduct van kernenergie, dat zeer goed oplosbaar is in water. Hierdoor is het een goede manier om het vrijgekomen radioactief materiaal te meten.

Op deze manier ontdekten de onderzoekers dat de radioactiviteit in de Stillte Oceaan weer het normale niveau nadert. Onmiddellijk na de nucleaire ramp waren de stralingsniveaus miljoenen keer hoger dan normaal.

Voortzetten

“De radioactieve stof die tijdens het ongeval in de oceaan terecht is gekomen, is sterk verdund in de enorme watermassa van de oceaan”, legt deskundige Wim Turkenburg, die niet bij de studie betrokken was, uit. Ook is een deel van de radioactieve stof inmiddels vervallen tot stabiele isotopen, dus die stralen niet meer. “Dit artikel gaat vooral over metingen aan radioactief cesium dat voor een groot deel nog niet is vervallen.”

 

Toch blijven de zeebodem en de haven bij de fabriek van Fukushima nog steeds sterk verontreinigd. De onderzoekers hameren er dan ook op dat het monitoren van radioactiviteit bij Fukushima moet worden voortgezet.

Wat de gezondheidsschade van de kernramp van Fukushima écht was? Dit kun je lezen in KIJK 4/2016. Het artikel vind je los op Blendle (€).

Bronnen: Annual Reviews, Gizmag


Meer Nieuws