De wetenschap achter superhelden

KIJK-redactie

05 April 2018 10:59

KIJK 5/2018

De fans verheugen zich er al maanden op: de spectaculaire superheldenfilm Avengers: Infinity War, die op 25 april in première gaat. KIJK duikt alvast in de wetenschap achter een aantal van de hoofdpersonen en tackelt prangende vragen.

Hoewel Avengers: Infinity War dé grote klapper van dit jaar moet worden, deed Black Panther het buiten verwachting goed. Eind maart werd zelfs bekend dat het in Noord-Amerika de best lopende superheldenfilm tot nu toe was geworden. En dat voor een film over een superheld die het qua bekendheid toch echt moet afleggen tegen Spider-Man of Iron Man: T’Challa, alias Black Panther, de koning van het fictieve land Wakanda.

Vibranium

Wat dit land vooral bijzonder maakt, is dat er ooit een meteoriet neerkwam die bestond uit het (fictieve) buitenaardse materiaal vibranium. En dat blijkt een grondstof waar je u tegen zegt: zowel het schild van Captain America als het pak van T’Challa dankt er zijn superkrachten aan. Niet zo gek dus dat Wakanda zich kon ontwikkelen tot een geavanceerde technologische natie.

Maar dat zwarte panterpak van T’Challa, hoe werkt dat nu precies? In de film wordt een tipje van de sluier opgelicht: dankzij de inspanningen van T’Challa’s briljante zus Shuri absorbeert het de bewegingsenergie van de kogels die erop inslaan, waarna de drager van het pak die energie vervolgens op commando vrij kan laten komen. Daarmee kan Black Panther dan bijvoorbeeld een hele auto laten verschrompelen.

Springveertjes

Geloofwaardig? Nou, best wel. In een YouTubevideo rekent Kyle Hill, ingenieur van opleiding, uit dat dertig kogels uit een AK-47 zo’n 62.000 joule aan energie overdragen aan het pak, voldoende om een auto vanuit stilstand te versnellen naar 10 meter per seconde. Dat is echter niet wat er gebeurt. Als je de kracht die nodig is voor zo’n versnelling in één klap op een auto loslaat, zal die niet gaan bewegen, maar imploderen – vergelijkbaar met wat in de film is te zien.

De vraag is dan hoe het vibranium in het panterpak die energie opslaat. Volgens Hill zal het materiaal een structuur hebben die je kunt vergelijken met miljarden springveertjes, die bij een inslag worden ingedrukt. Vervolgens kan T’Challa die ‘veertjes’ blijkbaar tegelijkertijd terug laten veren, waardoor de opgeslagen energie weer vrijkomt.

Helaas lost het opslaan van de bewegingsenergie niet alles op. Een kogel heeft namelijk niet alleen bewegingsenergie, maar ook impuls. En daar doet een ‘springveertjespak’ niets tegen. Black Panther zou dus nog steeds naar achteren worden geduwd als hij bijvoorbeeld door een auto wordt geraakt, tenzij het vibranium ook impuls weet te neutraliseren. Maar goed, zolang we geen idee hebben wat vibranium ís, kunnen we er natuurlijk elke gewenste eigenschap aan toekennen om de film weer kloppend te krijgen…

Dit is een voorbeeld uit het kaderverhaal ‘Superheldenscience’ te vinden in KIJK 5/2018 waarin je nog meer superhelden vindt. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 april tot en met 16 mei.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: Marvel Studio’s

Meer informatie:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer Artikelen