Tijger ouder dan gedacht

KIJK-redactie

2010-02-18 10:38:13

De tijger is geen naaste familie van de leeuw, de luipaard en de jaguar. Ook blijkt de soort langer te bestaan dan eerder werd gedacht.

De wetenschappers Brian Davis, Gang Li en William Murphy ontdekten dit toen ze het DNA analyseerden van de ‘vijf grote katten van deze wereld’: tijger, leeuw, luipaard, jaguar en sneeuwluipaard. Daaruit bleek dat tijgers 3,2 miljoen jaar geleden evolueerden tot een unieke soort.

De tijger is daarmee geen naaste familie  van de leeuw, de luipaard en de jaguar. Wel heeft hij in de sneeuwluipaard een zustersoort gevonden. Tijger en sneeuwluipaard hebben namelijk een gezamenlijke voorvader die zich 3,9 miljoen jaar geleden ‘afsplitste’ van de andere katten.

De leeuw, de luipaard en de jaguar hebben ook een gezamenlijke voorvader, die 4,3 tot 3,8 miljoen jaar geleden evolueerde. Daaruit ontstond 3,6 tot 2,5 miljoen jaar geleden de jaguar. De leeuw en de luipaard scheidden hun wegen zo’n 3,1 tot 1,95 miljoen jaar terug.

Bronnen: BBC News


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.