Vrouw wordt aan het lachen gemaakt tijdens hersenoperatie

Laurien Onderwater

05-02-2019 15:59:05

hersenoperatie

Een hersenoperatie is een serieuze zaak, waarbij niet wordt gelachen. Maar bij deze patiënt was het noodzakelijk dat er werd gegiecheld.

Soms moeten patiënten die een hersenoperatie ondergaan wakker blijven. Dat is nodig, zodat artsen met de persoon kunnen blijven praten en hersenschade kunnen voorkomen. In onderstaand filmpje zie je hoe een concertvioliste blijft spelen tijdens een operatie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar dat moet natuurlijk een gekke ervaring zijn voor degene die op de snijtafel ligt. De ene patiënt gaat daar beter mee om (zie filmpje) dan de andere. Zo raakte de vrouw die in het Emory University-ziekenhuis lag in paniek tijdens haar operatie en werd ze angstig. De oplossing van de chirurgen? Haar aan het lachen maken.

Lees ook: Artsen voeren hersenoperatie uit op verkeerde patiënt

Grappen maken

In de Journal of Clinical Investigation wordt de operatie van een vrouw met epilepsie beschreven. De plaatselijk verdoofde patiënte onderging een open hersenoperatie, waarbij ze wakker moest blijven. Haar hoofd was goed vastgeklemd en haar schedel was opengemaakt. Naast neurochirurgen die de operatie gingen uitvoeren, waren er ook artsen aanwezig die de vrouw op haar gemak stelden, afleidden en in de gaten hielden.

De kalmerende aanpak werkt alleen niet altijd. Soms raken patiënten in paniek en proberen ze hun hoofd te bewegen of zelfs hun handen omhoog te reiken naar de blootgestelde hersenen. Ook de vrouw op de operatietafel dreigde te panikeren en dus moesten artsen met een snelle oplossing komen. Het plan was haar aan het lachen te maken, zodat ze zou ontspannen.

Gordelwinding

Maar ja, hoe doe je dat? Het is niet zo eenvoudig als een goede mop vertellen. Daarom stimuleerden de chirurgen een specifiek gebied in het brein, de gyrus cinguli of gordelwinding genoemd. Dit deel van de hersenen speelt een rol bij de totstandkoming van emoties en motivatie.

De gyrus cinguli werd met kleine schokken gestimuleerd, en vrijwel onmiddellijk begon de patiënte te lachen. Vervolgens gaf ze aan zich weer aangenaam en ontspannen te voelen, en vertelden ze zelfs grapjes en anekdotes. En dat was precies wat het team bij haar wilde bewerkstelligen.

Het was natuurlijk geen gok van de artsen om juist dit hersengebied te stimuleren. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de gyrus cinguli een relaxte en zelfs lacherige stemming teweeg kan brengen in mensen. Volgens wetenschappers kan deze methode in de toekomst zelfs worden gebruikt als een mogelijke behandeling voor depressie.

Bronnen: The Journal of Clinical Investigation, New Atlas, Live Science

Beeld: Journal of Clinical Investigation

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens