Het is gelukt! De ESA heeft gisteren met succes het eerste deel van de ExoMars-missie gelanceerd.
Onze buurplaneet krijgt weer eens bezoek. Gisteren is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA er namelijk in geslaagd om het eerste deel van het ExoMars-programma de ruimte in te brengen: de Trace Gas Orbiter en de lander Schiaparelli.
De liftoff vond volgens planning plaats om 10.31 uur ‘s ochtends, nadat in de uren daarvoor alle betrokken teams het groene licht hadden gegeven voor de lancering. In de uren daarna verliepen de resterende stappen van het lanceerproces ook netjes volgens het boekje.
In oktober hoort de missie Mars te bereiken. Schiaparelli zal dan een hopelijk zachte landing maken op het oppervlak, terwijl de Trace Gas Orbiter baantjes rond de ronde planeet gaat trekken. Lees er hier meer over.
In 2018 volgt het tweede deel van de ExoMars-missie: een Russisch landingsplatform dat een Europese rover op Mars zal zetten. In datzelfde jaar hoopt verder de NASA zijn Marslander InSight te lanceren, die oorspronkelijk deze maand zou worden gelanceerd.
Bron: ESA
Beeld: Stephane Corvaje/ESA
waarom stationeren wij geen voorraad capsules op de route die de mens naar mars zou moeten volgen.Deze zouden om de maand naar een plek gestuurd kunnen worden waar de astronauten langs komen met zo’n 11 voorraadstations zou je heel wat minder materiaal mee hoeven te geven aan de menselijke tocht naar mars en de reis wordt niet zo eentonig. Een tussenstation overslaan moet gewoon kunnen en met de tegenwoordige techniek zou je ,al zonder uit te stappen, de spullen kunnen op halen.