Falcon Heavy is gelanceerd!

Naomi Vreeburg

06-02-2018 22:15:15

falcon heavy

We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is de krachtigste raket ter wereld met succes de lucht in geschoten.

Het was even de vraag of SpaceX de krachtigste raket ter wereld, de Falcon Heavy, wel echt vandaag zou lanceren. Doordat het nogal hard waaide op de lanceerbasis Kennedy Space Center in Florida werd rond 18.30 uur Nederlandse tijd al duidelijk dat de raket niet 19:30 uur, maar 20:50 uur werd afgeschoten. Even later werd het 21:45 en vroegen we ons af of we niet voor jandoedel achter onze laptop zaten.

Maar toen was het eindelijk zover: de raket waar al zeven jaar aan is gewerkt, ging de lucht in. En hoewel het Elon Musk, zo liet hij weten, niets zou verbazen als de lancering de mist in ging en hij niet zeker wist of het platform het zou overleven, is dit prima verlopen.

David Bowie

Vervolgens bracht de raket – die een stuwkracht heeft van 2.300.000 kilogram en ongeveer 60.000 kilogram aan lading mee kan nemen – een Tesla Roadster van 1250 kilo de ruimte in. In deze auto zat een dummy, gekleed in het nieuwe ruimtepak van SpaceX. In de wagen werd het nummer ‘Space Oddity’ van de in 2016 overleden zanger David Bowie afgespeeld.

Geinige details, maar wat de lancering van Falcon Heavy echt zo bijzonder maakte, was dat de drie boosterraketten waaruit het gevaarte bestaat weer heelhuids op hun pootjes terecht moesten komen op aarde. De buitenste twee op de lanceerbasis op het vaste land en de middelste booster op een zeeplatform in de Atlantische Oceaan.

Boosterraketten

En boy, wat was dat moment spannend! Rond 21:50 uur Nederlandse tijd kwamen de eerste twee boosterraketten inderdaad terug op het platform op aarde. En: ze bleven rechtop staan – een perfecte landing. Het was nog even afwachten of ook de middelste met zijn pootjes op de grond terecht zal komen. Maar Elon Musk heeft laten weten dat hij het niet heeft gered. De booster heeft het zeeplatform hard geraakt en is waarschijnlijk total loss verklaard.

falcon heavy

Bekijk de lancering hier:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes