Filmpje: Falcon 9 laat prachtig wolkenspoor achter

Laurien Onderwater

27-12-2017 13:00:44

Falcon 9

Toen de Falcon 9-raket afgelopen week door de lucht raasde, liet hij een gloeiend spoor achter zich. Waardoor werd dat veroorzaakt?

Vorige week werd er vanaf de vliegbasis Vandenberg Air Force Base in Californië een Falcon 9-raket gelanceerd. De raket droeg tien telecommunicatiesatellieten voor Iridium. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar toen de raket was gelanceerd en door de lucht raasde, liet hij een bijzonder spoor achter. Volgens Elon Musk – CEO van SpaceX – was het helemaal niet ‘zijn’ Falcon 9 die door de lucht vloog, maar een nucleaire UFO uit Noord-Korea.

Dat is het zeker weten niet, maar waardoor werd het spoor van ‘gloeiende’ wolken dan wel veroorzaakt?

Gloeiende kwal

Het antwoord is helaas een stuk minder spannend dan het UFO-verhaal. Terwijl de Falcon 9 door een donkere lucht vloog, liet hij een spoor achter dat misschien nog wel het meeste leek op een gloeiende kwal. Maar deze sporen werden door niks anders veroorzaakt dan gecondenseerd water en uitlaatgassen.

De condens die de motoren van de raket – die drijfgas en vloeibaar zuurstof verbrandden – achterlieten, bevroor direct in de koude lucht. Het resultaat was eigenlijk hetzelfde als de condenssporen die vliegtuigen achterlaten en die je op een heldere dag als witte strepen in de lucht ziet.

Maar hoe kan het dan dat deze strepen leken te gloeien? Dat kwam door de zon. Ook al was het al bijna donker toen de Falcon 9 werd gelanceerd, hij vloog zo hoog dat de zonnestralen de gecondenseerde deeltjes in de lucht raakten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Chemtrails

Al zijn sommigen er nog steeds van overtuigd dat de wolkensporen niet afkomstig waren van de Falcon 9, maar van een UFO.

En waarschijnlijk zijn er ook complotdenkers die zeker weten dat dit niet gewoon condenssporen, maar chemtrails waren. Tja, en zo blijf je bezig.

Bronnen: Popular Mechanics, Popular Science

Beeld: Timelapse door Jesse Watson

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes