Prachtige plaatjes van planetoïde Bennu geschoten

Karlijn Klei

29 January 2019 12:59

Sonde OSIRIS-REx maakte onlangs een paar van de mooiste, helderste foto’s van planetoïde Bennu tot nu toe.

Begin december 2018 bereikte NASA’s sonde OSIRIS-REx zijn bestemming: planetoïde Bennu. De sonde, die 8 september 2016 gelanceerd werd, moet een beetje van de ruimterots terugbrengen naar aarde. Maar zover is het nog niet, want het ruimtescheepje zal waarschijnlijk pas in 2020 op Bennu landen. Tot dan cirkelt OSIRIS-REx om de planetoïde heen, terwijl hij informatie verzamelt en plaatjes schiet. De laatste foto’s zijn binnen, en die zijn een feest voor het oog.

Lees ook: NASA-sonde komt aan bij planetoïde Bennu

In orbit

De OSIRIS-REx schiet geregeld plaatjes van de planetoïde, maar de foto’s die hij 17 januari maakte zijn verreweg de mooiste en scherpste tot nu toe (zie hieronder). De NASA-sonde maakte de kiekjes met de NavCam 1-navigatiecamera, een instrument dat helpt de omloopbaan constant te houden.

Op de twee foto’s, genomen op een kleine 1,6 kilometer boven het oppervlak, is het ‘zuidelijk halfrond’ van de 50 meter brede planetoïde te zien (klik om te vergroten).

Ruimtegruis

Naar verwachting pas in 2020, als NASA het perfecte landingsplekje gevonden heeft, zal de sonde op de planetoïde neerdalen. Dan zal die met TAGSAM, een soort uit de kluiten gewassen stofzuigerslang, ruimtekorrels van de oppervlakte opzuigen en weer op huis aan gaan. Eind september 2023 moet het waardevolle pakketje ruimtegruis op aarde aankomen.

Bronnen: OSIRIS-REx, Gizmodo

Beeld: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's