De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 is erin geslaagd om met explosieven een krater in de asteroïde Ryugu te slaan. Dat meldt het Japanse ruimteagentschap JAXA.
Hayabusa2 cirkelt sinds juni 2018 rond Ryugu, een 900 meter grote asteroïde in de vorm van een diamant. In februari landde de onbemande sonde kort op de ruimterots om oppervlaktestof en puin te verzamelen.
Lees ook:
- We leren planetoïde Ryugu steeds beter kennen
- ‘Mislukte’ ruimtesonde Hayabusa boekt toch resultaten
- Hayabusa2 gaat op zoek naar bron van leven
Explosieve missie
Donderdagnacht kreeg de missie een knallend vervolg. Met een koperen kogel, zo groot als een honkbal en gevuld met explosieven, werd een gat in de asteroïde geschoten. Door het binnenste van Ryugu bloot te leggen, hoopt JAXA meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Gesteente onder het oppervlak is nog ‘vers’, omdat het nooit is blootgesteld aan straling uit de ruimte.
Na het afschieten van de kogel moest het ruimteschip zich snel uit de voeten maken om te voorkomen dat het zou worden geraakt door rondvliegend puin. De bedoeling is dat Hayabusa2 over enkele weken, wanneer het stof is neergedaald, terugkeert naar de krater om grondmonsters te verzamelen.
Ver van huis
Het is nog onduidelijk hoe groot de krater is. De astronomen van JAXA hopen op een gat van zo’n 10 meter breed. De explosie werd vastgelegd met een speciale camera, maar het duurt enige tijd voordat deze beelden de aarde bereiken. Ryugu bevindt zich op 300 miljoen kilometer van onze planeet, waardoor gegevens lang onderweg zijn.
Hayabusa2, Japans voor ‘valk’, heeft de afmetingen van een flinke koelkast en is uitgerust met zonnepanelen. De missie werd in december 2014 gelanceerd. Eind dit jaar zal het ruimteschip de asteroïde verlaten en de verzamelde monsters naar aarde brengen.
Bron: The Japan Times
Beeld: JAXA