Houston, Opportunity has had a problem

Laurien Onderwater

14-06-2018 11:08:13

Opportunity

Opportunity is pleite! Niet letterlijk, maar de NASA heeft al vier dagen niks meer van de Marsrover vernomen. 

NASA’s Opportunity-rover bevindt zich in een benarde situatie. Een van de heftigste stofstormen ooit op de rode planeet zorgt ervoor dat Opportunity bijna geen zonlicht krijgt om zijn zonnepanelen van stroom te voorzien. De laatste keer dat de NASA contact heeft gehad met de Marsrover was op 10 juni.

Low power

Het team gaat er nu vanuit dat de accu’s van de rover een low power fault mode hebben bereikt en dat hij alle systemen heeft uitgeschakeld, behalve de missieklok. Deze klok maakt hem eens in de zoveel tijd wakker, waarbij de computer checkt hoeveel vermogen de batterijen nog hebben. Wanneer de batterijen nog steeds nagenoeg leeg zijn, schakelt de computer zichzelf weer uit.

Foto toont gesimuleerde beelden – vanuit Opportunity’s perspectief – van een Marslucht die steeds donkerder wordt als gevolg van de stofstorm. De meeste rechtse afbeelding laat de huidige kijk van Opportunity zien. © NASA

Megastorm

De storm die Mars al dagen teistert, beslaat maar liefst een kwart van de planeet. En volgens experts zal de hevigheid ervan alleen nog maar toenemen. NASA’s grootste zorg is vooral dat de temperatuur te ver daalt. ‘Oppy’ kan temperaturen tot -55 graden Celsius handelen en naar schatting zal de temperatuur van het wagentje zelf tot -36 graden dalen als gevolg van de stofstorm.

Gelukkig nadert op de huidige locatie van Oppy – Perseverance Valley – het zomerseizoen, dus de omstandigheden moeten warm genoeg zijn om hem in leven te houden. Bovendien heeft de rover acht radio-isotoopverwarmingseenheden (RHU) in zijn lichaam die ongeveer 8 watt thermische energie leveren.

Maar er is nog een andere bedreiging voor de rover. Als zijn energieniveaus onder de 22 wattuur komen, zal de missieklok ook uitschakelen. Als deze zogenaamde klokfout plaatsvindt, verliest Opportunity de tijd uit het oog en weet de NASA niet wanneer Oppy naar huis probeert te bellen. Dus moet het team constant naar een signaal kijken.

Het is dus maar te hopen dat te storm niet heel lang meer zal aanhouden.

Bronnen: Popular Mechanics, Engadget

Beeld: NASA

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws