2019-2029: tien spannende maanjaren

KIJK-redactie

19 June 2019 08:59

maan maanplannen

Na de vijf Apollo-missies van alweer een halve eeuw geleden werd er nauwelijks naar de maan omgekeken. De blik van ruimtevaartorganisaties was vooral gericht op verre planeten en sterrenstelsels. Maar nu verdringen landen en bedrijven elkaar bijna om de maan te bezoeken.

2019

India gaat zijn tweede maanmissie lanceren: Chandrayaan-2. Het betreft een sonde die om de maan zal draaien, en een lander met rover bij de zuidpool van de maan.

2020

China schiet Chang’e-6 de ruimte in. Hij moet terugkeren met bodemmonsters van de zuidpool van de maan.

2021

Drie teams die meededen aan de ter ziele gegane Google Lunar X Prize lanceren alsnog maanmissies. Google beloofde 20 miljoen dollar aan het eerste bedrijf dat een onbemand voertuig op de maan zou zetten. Maar geen van drieën wist de deadline (31 maart 2018) te halen.

2023

Blue Origin, het ruimtebedrijf van Amazon-baas Jeff Bezos, hoopt op de maan neer te strijken. Dat moet gebeuren met de Blue Moon, een speciale maanlander met een flinke laadruimte. Bezos werkt aan een Amazon-dienst voor de maan die in de toekomst bemande stations moet bevoorraden.

2023

Yusaku Maezawa gaat als eerste ruimtetoerist rondjes om de maan vliegen. De Japanse webmiljardair betaalde veel geld voor een retourtje met Elon Musks SpaceX, dat momenteel hard werkt aan een vaartuig voor zijn vlucht.

2025

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat op de maan regoliet delven. Dit maangesteente is rijk aan ijzeroxide, waardoor er water en zuurstof uit te halen valt. Dat moet een bemande maanbasis dichterbij brengen.

2029

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA wil voor het eerst voet op de maan zetten. Een zelfrijdend elektrisch wagentje dat plek biedt aan twee astronauten moet het maanoppervlak gaan verkennen. Het voertuig is uitgerust met zonnepanelen en wordt gebouwd door autofabrikant Toyota.

Dit is een kader uit het artikel ‘Tweede kans voor de maan’ te vinden in KIJK 7/2019. Dit extra dikke nummer ligt in de winkel vanaf 20 juni tot en met 17 juli.

Meer informatie:

Tekst: Kaj van Arkel

Openingsbeeld: ESA/NASA

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Artikelen