NASA-camera legt zijn eigen overlijden vast

Laurien Onderwater

2018-05-25 12:59:03

NASA-camera

Sad but true: de camera van een NASA-fotograaf smolt bij de lancering van SpaceX’ Falcon 9-raket. Het goede nieuws: de foto’s zijn bewaard gebleven.

Een raketlancering blijft spectaculair. Logisch dat er dan een reeks camera’s wordt geplaatst om het schouwspel vast te leggen. Helaas liep dat voor een van de fototoestellen niet goed af. Toen NASA-fotograaf Bill Ingalls na de lancering de camera’s verzamelde, trof hij er een aan die was gesmolten. Maar de SD-kaartjes hebben het wel overleefd!

Pech

Het bleek dat de camera was vernietigd door een kleine bosbrand die was aangewakkerd door de raketlancering. Ingalls: “Het brandje is gedoofd door brandweermannen, maar helaas pas nadat mijn camera al was gebakken.”

Het is de eerste keer dat een camera van Ingalls tijdens een lancering is gesmolten en hij maakt al foto’s voor de NASA sinds 1989. Maar gelukkig hadden zijn geheugenkaarten het vuur overleefd en Ingalls ontdekte dat de camera foto’s was blijven maken “tot aan zijn ondergang”. Dat leverde deze toffe kiekjes op:

De lancering van de Falcon 9-raket van SpaceX. © Bill Ingalls/NASA

De verwoestende vlammen. Deze foto is vlak voor het moment genomen dat de camera de pijp uitging. © Bill Ingalls/NASA

Het vuur dat Ingalls camera opslokte, is gewoon domme pech. De NASA-fotograaf had nog vier camera’s om de raket geplaatst die veel dichterbij het lanceerplatform stonden en er zonder kleerscheuren vanaf kwamen.

Tja, shit happens, maar de uitspraak “Gelukkig hebben we de foto’s nog” was nog nooit zo toepasselijk.

Bronnen: Space.com, ABC.net

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys