Word je niet ouder op de rand van een zwart gat?

KIJK-redactie

14 January 2019 10:59

zwart gat

Volgens de algemene relativiteitstheorie staat de tijd stil op de rand van een zwart gat. Betekent dit dan ook dat je daar niet ouder wordt?

In zekere zin klopt het inderdaad dat de tijd op de rand van een zwart gat stilstaat. Einsteins algemene relativiteitstheorie stelt namelijk dat hoe hoger de zwaartekracht is, hoe trager de tijd verloopt. En een zwart gat is de meest extreme variant op die regel: op de ‘grens’ van het zwarte gat, de zogenoemde waarnemingshorizon, is de zwaartekracht zo groot dat de tijd er helemaal tot stilstand komt.

Afgeraden

Tenminste, voor iemand die van een afstandje toekijkt. Als die een ruimteschip een zwart gat ziet naderen, zal dat ruimteschip steeds langzamer bewegen en uiteindelijk op de waarnemingshorizon ‘bevriezen’. (Bovendien wordt de golflengte van het licht dat het ruimteschip uitzendt, uitgerekt, waardoor mensenogen het op een gegeven moment niet meer kunnen zien.) Maar als je ín dat ruimteschip zit, heb je een heel andere beleving. Naar jouw idee verstrijkt de tijd op de normale manier, met één seconde per seconde, en vlieg je dus gewoon de horizon voorbij, het zwarte gat in.

Daadwerkelijk langer leven dankzij een zwart gat: het zit er dus helaas niet in. Korter leven dankzij een zwart gat is overigens wel heel goed mogelijk. Astronauten en ruimteschepen zouden er finaal door uit elkaar worden getrokken; bij kleine zwarte gaten zelfs voordat ze de waarnemingshorizon überhaupt kunnen bereiken. Wij zouden zo’n tripje daarom met klem afraden. Stoppen met roken en drinken is waarschijnlijk een beter plan.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: NASA

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer KIJK antwoordt