Trekken ringen van Saturnus krom?

KIJK-redactie

2016-07-28 09:09:18

Saturnus

Een nieuw vrijgegeven foto van de NASA laat iets merkwaardigs zien: de ringen van Saturnus lijken te buigen.

Wanneer je goed kijkt naar de bovenstaande foto, merk je iets vreemds op. Op de door ruimtesonde Cassini gemaakte plaat lijken de ringen in de buurt van Saturnus krom te trekken. Gelukkig is er fysiek niets mis met de ringen van de planeet. Wat je eigenlijk ziet, is een optische illusie in de ruimte, zo laat de NASA weten.

Atmosfeer als lens

De optische illusie wordt veroorzaakt door de enorme helderheid van de ringen. Een groot deel van het licht dat de ringen weerkaatsen, wordt door de atmosfeer van Saturnus geabsorbeerd, terwijl een ander deel er dwars doorheen gaat. De atmosfeer fungeert dan als een lens, waardoor het licht buigt.

Het gevolg is dat de ringen op de foto – die Cassini op een afstand van maar liefst 1,8 miljoen kilometer maakte – lijken krom te trekken. Toch zijn de ringen van Saturnus nog altijd even recht en plat als ze altijd zijn geweest.

Bron: NASA, Gizmodo


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.