Update: oorzaak Falcon 9-explosie komt aan het licht

Naomi Vreeburg

2015-07-21 11:45:21

De eerste onderzoeken naar de onlangs geëxplodeerde Falcon 9-raket wijzen uit dat een steunbalk de boosdoener is geweest.

Drie weken geleden ging de bevoorrading van het ISS letterlijk in rook op doordat een Falcon 9-raket explodeerde. SpaceX-oprichter Elon Musk liet al snel op Twitter weten dat er waarschijnlijk sprake was van overdruk in de tank met vloeibaar zuurstof. Uit de eerste onderzoeken blijkt dit te kloppen; een gebroken stalen steunbalk zou hier de oorzaak voor zijn geweest.

Twee 60 centimeter lange en 3 centimeter brede balken moesten een heliumfles op zijn plaats houden, maar een daarvan faalde waardoor helium de zuurstoftank in lekte. De overdruk die hierdoor ontstond, leidde uiteindelijk tot de explosie op 28 juni 2015. Musk verklaarde tijdens een persconferentie dat het waarschijnlijk gaat om een fabricagefout.

Meer weten over de Falcon? Bekijk hier een animatie van de raket.

Bronnen: Popular Mechanics, Wired


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.