Zwarte maan luidt Halloween in

KIJK-redactie

2016-10-30 11:00:50

zwarte maan

De griezeligste dag van het jaar begint in 2016 op spookachtig wijze. In Nederland mogen we namelijk genieten van een zwarte maan.

Absolute duisternis: dat kunnen we in de nacht van 30 op 31 oktober verwachten. Onze maan is dan namelijk volledig donker, wat op zich niet zo bijzonder is. Maar er zit een bijzonder verhaal achter deze zwarte maan.

Zwarte maan

De zwarte maan, of black moon, is een natuurverschijnsel dat eens in de 2,5 jaar voorkomt. Het kenmerkt zich doordat er tweemaal een nieuwe maan in dezelfde kalendermaand is. Op dat moment staat onze natuurlijke satelliet tussen de zon en de aarde in, waardoor er totaal geen licht valt op het oppervlak dat wij kunnen zien.

Ook het tegenovergestelde komt weleens voor: twee volle manen in dezelfde kalendermaand. Dit noemen we een blauwe maan. Once in a blue moon komt dus vaker voor dan dat het gezegde doet denken.

Halloween

We kunnen de zwarte maan misschien niet aanschouwen, aangezien hij helemaal donker is, maar het fenomeen heeft natuurlijk wel een duister tintje doordat het zo dicht op Halloween speelt.

Bronnen: Space, Weerplaza


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.